Бизнесът с електронна търговия е във възход и все повече и повече потребители избират този начин за пазаруван. Някои от най-успешните онлайн магазина са Amazon и Alibaba. Те са доказателство, че електронната търговия влияние върху обществото и днес има около 206 млн онлайн купувачите и броя ще продължи да се увеличава. Ако планирате да започнете електронна търговия, Нашите 5 съвета ще ви могнат да започнете успешен онлайн магазин:

електронна търговия

1.  Обърнете внимание на името на сайта и неговия дизайн.

След като сте решили какви продукти или услуги ще се продават във вашия онлайн магазин следващата цел е да се избере името на сайта. Името на фирмата трябва да е лесно запомнящо се и трябва да бъде свързано с продуките, които ще се предлагат. Дизайнът трябва да е функционале и с привлекателен вид. Дизайнът на онлайн магазина трябва да е перфектен колкото са и вашите продукти, на дисплея трябва да бъде достатъчно ясно за поситителите как да направят своята поръчка. Нека вашия проект да бъде прост, но елегантен.

2. Добавяне на възможност за търсене.

Всеки потребител има различни нужди и трябва да има възможност търсене за да намери продуктите, от които има нужда. Формата за търсене трябва да бъде в горния край на вашия сайт. Препоръчва се добавянето на предполагами резултата от търсенето, тъй като ще помогне на потребителя с повече предложения, свързани с негоите предпочитания. Другият аспект, които можете да добавите, е корекция на търсенето. Винаги, когато има правописна грешка добре е да се се предложи на потребителя правилния вариант на търсенето, а не да предоставя съобщение за грешка.

3. Онлайн плащане.

Възможността за онлайн плащане играе важна роля, когато става въпрос за онлайн бизнес. Това трябва да бъде опростен процес, така че покупката да може да се направи без усилие. Препоръчвасе изпозването на качествен софтуера, който да се може да се използва на мобилни, настолни, таблети и други устройства. Потребителят трябва да бъде в състояние да плащат с едно кликване. Нито един от потребителите не предпочитат да губят време в извършване на плащане. Опитайте се да не добавяте твърде много стъпки при извършване на процеса на плащане. Също така количката трябва да предоставя информация за всички добавени продукти не зависими кога и от къде са добавени. Това ще помогне на потребителите да направят покупка когато и където те поискат.

4. Добра разпознаваемост на марката.

Вие искате да има присъствие на пазара. Продажба на вашите продукти онлайн не е достатъчно, за всеки бизнес е важно да оцелее в дългосрочен план. Във вашия електронен магазин трябва да е описано кой сте и какво правите. Повечете уеб сайтове за електронна търговия са започнали добре, но колко от тях оцеляли? Много малко. Добавени подходящи маркови лога и подзаглавия, в които има смисъл, така че да са свързвани с вашите клиенти.

5. Добра подръжка за клиенти (Support).

Независимо дали това е вашия онлайн магазин или физически магазин един аспект който може да ви отличи от конкурентите ви е добрата поддръжка за клиентите, която и предоставяте. Споделете вашите данни за контакт на вашия сайт. Направете го лесно за тях да се свържат с вас. Чат на живо е още един начин да се помогне на клиентите да достигат до вас. Възможно е да има въпроси и от социалните медии, така че екипът по поддръжката трябва да бъде достатъчно бърз, за да реагира и да управляват тези въпроси. Положителна репутация онлайн ще ви помогне да се запазят съществуващите ви клиенти, както и генериране на нови такива. Доволният клиент е клиент завинаги.